Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

Answers to Homework Assignments for Chapter 1, Part I

How Many Degrees? Wherever You Go, There You Are! Working With Time Zones
Investigation #19 How Many Degrees How Many Degrees (pages 13 - 13)

 

How Many Degrees?

  1. Grand Junction

  2. Sterling

  3. Denver

  4. Lamar

  5. Durango

  1. Colorado Springs

  2. Glenwood Springs

  3. Campo

  4. Graig

  5. Kanorado

 

Wherever You Go, There You Are!

   

 

 

 

 

Working With Time Zones

  1. 11 p.m.
  2. 11 a.m.
  3. 12 p.m. or noon
  4. 07:00 or 7 a.m.
  5. 2 a.m.
  1. 10 p.m.
  2. 5 a.m.
  3. 1 a.m.
  4. 3:35 a.m.
  5. 10 p.m.

Investigation #19

Time and Longitude Problems

1.  Solve the following problems for Longitude:

  1. 15W

  2. 135W

  3. 30E

  4. 45E

  5. 75E

2.  What time is it in New York City (75 West) when:

  1. 9 p.m.

  2. 4 a.m.

  3. 1 a.m.

  4. 5:46 a.m.

  5. 12:24 a.m.

3.  If you fly from New York City (75 West) westward on Tuesday, what day will you arrive in?

  1. Wednesday

  2. Tuesday

  3. Wednesday

  4. Wednesday

4.  10 p.m., Tuesday, 4/5, NYC (75W) to LA (120W), 8 hour flight.

75W to 120W,  120W - 75W = 45

45/15/hr = 3 hr,        Heading West = subtract time = -3hr

10 p.m. Tuesday, 4/5 - 3hr = 7 p.m.. Tuesday, 4/5

7 p.m.. Tuesday, 4/5  + 8 hr (flight) = (7 p.m. to midnight = 5 hours, with 3 left over)

= 3 a.m. . Wednesday, 4/6

 

5.  10 a.m., Wednesday, 3/7, San Francisco (120W) to Japan (135E), 10 hour flight.

Method #1:

120W to 135E,  120W to 0 =120, 0 to 135E = 135,  120 + 135 = 255

255/15/hr = 17 hr,        Heading East = add time = +17hr

10 a.m., Wednesday, 3/7 + 17hr = (10 a.m. to noon = 2 hr, noon to midnight = 12 hr)

= 2hr + 12hr = 14hr. 17hr - 14hr = 3 hours left over

= 3 a.m., Thursday, 3/8

3 a.m., Thursday, 3/8  + 10 hr (flight) = (3 a.m. to noon = 9 hours, with 1 hr left over)

= 1 p.m., Thursday, 3/8

Method #2:

120W to 135E,  120W to 180 = 60, 180 to 135E = 45,  60 + 45 = 105

105/15/hr = 7 hr,        Heading West = add time = -7hr

Crossing the International Date Line (180) to the West = +1 day, Wednesday, 3/7 becomes Thursday, 3/8

10 a.m., Thursday, 3/8 - 7hr = 3 a.m., Thursday, 3/8

= 3 a.m.,  Thursday, 3/8

3 a.m., Thursday, 3/8  + 10 hr (flight) = (3 a.m. to noon = 9 hours, with 1 hr left over)

= 1 p.m., Thursday, 3/8

What Time Is It?

  1. 10 p.m.

  2. 11:00 or 11 a.m.

  3. 12:00 or 12 p.m. or noon

  4. Hawaii (starts at 150 West) = 17:00 or 5 p.m.

  5. The Galapagos Islands (starts at 90 West) = 6 a.m.

What Time Is It? (pages 13 - 14)

  1. 6 a.m.
  2. 6 a.m.
  3. 3 p.m.
  4. 1 p.m.
  1. 10 p.m.
  2. 2 a.m.
  3. 12 p.m.
  4. 3 p.m.